Vis emner under Forside
Giv posen en knude og hold maddiker ude

Maddiker

Har du uheldigvis fået maddiker i din affaldsbeholder, er det godt at vide, at de er uskadelige, selv om de er ulækre. Du kan gøre nedenstående for at undgå problemet:

• Bind knude på posen, så den lukker helt tæt. Det gælder både ved mad- og restaffald.

• Undgå at overfylde affaldsposen, den skal kunne lukkes helt tæt. Smid hellere flere mindre fyldte poser ud end færre fyldte.

• Pres ikke poserne ned i beholderen, så der går hul på poserne.

• Der må ikke være revner eller små huller i posen.

• Placer så vidt muligt affaldsbeholderen på et skyggefuldt og køligt sted.

• Maddiker kan også stamme fra køkkenaffaldet under vasken. Har en flue besøgt din køkkenaffaldspose, så kommer æggene videre med ud i beholderen, og der kan de så udvikle sig indtil næste tømning. Husk også at spyfluer hurtigt kan lægge æg i madaffald, hvis det står frit fremme på havebordet efter en hyggelig grillaften.

• Skulle du alligevel have fået maddiker i beholderen, kan du efter tømning spule beholderen med vandslangen. Undgå så vidt muligt at anvende sæbe eller andre kemikalier, da du jo skal af med spildevandet bagefter. Spildevandet må ikke hældes i kloakriste i vejen, men kan hældes i en spand og skylles ud i toilettet. Hvis du vil være helt sikker på at slå de sidste maddiker ihjel, kan du skylle efter med kogende vand. Luk låget til og hæld vandet ud efter at det er kølet af. Sørg for at beholderen tørrer helt inden brug.

Har du fået maddiker i din affaldsbeholder og ønsker den tømt, kan du bestille ekstratømning af beholderen. En ekstra tømning koster 240,00 kr. pr. beholder pr. gang inkl. moms (2018-pris).

Fakta om fluer og maddiker

Maddiker

Maddiker er små larver, der kommer fra spyfluers æg. De udklækkes især i kødaffald, og i sommervarmen sker udklækningen allerede et døgn efter, at fluen har lagt æggene. På en uge vokser maddikerne sig store og fede, og i løbet af 10 - 12 dage bliver de til fluer. Maddiker er ikke sundhedsskadelige, så der sker ikke noget ved, at de indtager skraldespanden.

Fluer

Fluer går efter lugten. De elsker lugten af rådden mad. Men de kan også skræmmes væk med andre lugte. Eddike, pebermynteolie, eukalyptus og laurbærblade skulle have en frastødende effekt på fluer. Prøv at spraye lidt eddike på kanten af beholderen eller hæng nogle laurbærblade op under låget.


Indholdsansvarlig Anne Dorthe Christensen, dagrenovation@horsens.dk