Vis emner under Forside

Til alle brændeovnsejere: Tænd op i toppen af brændet og vær med til at sikre renere røg fra brændeovnen.

Tænd op i toppen af brændet og fjern størstedelen af de sundhedsskadelige partikler

Brændeovne er den største kilde til luftforurening i Danmark. Ved at tænde op i toppen af brændet kan du sørge for, at din brændeovn udleder op mod 80 % færre af de sundhedsskadelige partikler, som ellers ville udledes til miljøet ved forkert optænding.

Miljøstyrelsen har lavet en måling i 2012 som viser, at kun hver fjerde af landets brændeovnsbrugere tænder rigtigt op i brændet. Det vil sige, at rigtig mange brændeovne danner helt op til 80 % flere sundhedsskadelige partikler i røgen end nødvendigt.

Sådan tænder du rigtigt op i brændeovnen

  • I bunden af brændeovnen placerer du to stykker rent og tørt brænde
  • Ovenpå lægger du 12-14 optændings-pinde (2x2 cm og 15-20 cm lange) på kryds og tværs med god luft imellem
  • Mellem de øverste pinde placerer du to-tre optændings-poser, -blokke eller avispapirskugler, som du sætter ild til. Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys
  • I starten skal der rigeligt luft til bålet. Når flammerne bliver lyse og mindre, skruer du gradvist ned for ovnens luftspjæld uden at lukke helt.

Tag et lyn-videokursus i korrekt optænding og fyringsadfærd (1 min):

Nye optændingsvaner

Ofte er det meget få ting, der skal ændres, for at røgen fra brændeovnen indeholder færre af de sundhedsskadelige partikler. Mange benytter en vanemæssig fremgangsmåde når de tænder op i deres brændeovn – men hvis denne ikke er den mest hensigtsmæssige eller miljøvenlige måde at tænde op på, er det tid til at ændre vaner.

Enhver er velkommen til at hjælpe med at udbrede budskabet, som i sidste ende bidrager til at borgerne og miljøet får det bedre.

Du finder flere gode råd og tips under Korrekt fyring og på Miljøstyrelsens brændefyringsportal


Indholdsansvarlig Tina Stabell Olesen, to@horsens.dk