Vis emner under Forside
Løbebåndet har været et vendepunkt i 39-årige Pia Scou Andersens liv. Hun er blevet mere oprejst og nyder friheden ved at kunne opleve at gå og løbe.
20. marts 2017

Nyt løbebånd kan reducere tyngdekraften, så folk, der har mistet gangfunktionen, kommer på benene igen.

Af Mette Pamperin Rasmussen

Hvis man har mistet evnen til at gå, kan det nogle gange være svært at forestille sig, at man igen kan komme til at gå eller løbe en tur ved egen hjælp. Men et nyt løbebånd på Horsens Kommunes Træning og Rehabiliteringsafdeling, Vital Horsens, kan give troen tilbage.

Løbebåndet Alter G kan nemlig delvist ophæve tyngdekraften og dermed reducere en persons kropsvægt med op til 80%. Det føles lidt som om, man går på månen.

Alter G gør det muligt at løbe- eller gangtræne, selvom man eksempelvis er svært overvægtig, smertepatient eller har et ødelagt knæ. På den måde kan man hurtigere komme i gang efter en skade eller operation.

- Man kan opleve at gå og løbe uden smerter, uden angst for at falde, og måske genskabe sit selvbillede af at kunne gå - samtidig med, at man kan arbejde med en høj intensitet, så både muskler og kredsløb styrkes, fortæller Michael Rasmussen, der er fysioterapeut på Vital Horsens.

På løbebåndet kan træningen foregå med mindre belastning af muskler og led. Det fungerer sådan, at der pustes luft rundt om underkroppen, så man bliver løftet og dermed vejer mindre.

39 årige Pia Scou Andersen oplever løbebåndet som et vendepunkt i sit liv. Hun går med rollator på grund af ødelagte nerver ved hoften og har på grund af smerter ikke kunnet gå oprejst eller træne på en kondicykel.

- Jeg elsker simpelthen det her løbebånd. Det er befriende og fantastisk at prøve at gå oprejst og rent faktisk at løbetræne. Træningen betyder, at jeg er begyndt at gå mere oprejst. Jeg kan stå op i badet og stå, når jeg skifter sengetøj. Det er et stort fremskridt for mig.

Når patienterne først har prøvet, hvordan der er at gå eller løbe normalt, kan oplevelsen være med til at flytte bjerge.

- Vi ved fra forskning, at forventning om eller troen på, at man kan, er afgørende for, om det lykkes. Nogle af vores bevægemønstre ligger på rygraden, og med Alter G kan man ved nogle borgere genkalde gangmønsteret, lidt ligesom vores fingre husker en pinkode, siger Michael Rasmussen.

Det er nemt at betjene løbebåndet, og efter en introduktion kan de fleste personer selv bruge det.

Løbebåndet kan reducere tyngdekraften, så den kommer helt ned på 20%. Til sammenligning er tyngdekraften 18% på månen.

Se film om løbebåndet


Vælg periode for nyheder
« 2017
seneste 2018
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori